November 26, 2013

Cause and Effect Verbal Reasoning

Cause and Effect Verbal Reasoning Workshop – 5 marks in CET for sure!

Cetking famous 10 workshops for Verbal Reasoning
Workshop 1 – Courses of action
Workshop 2 – Cause and Effect
Workshop 3 – Statement Inference Definitely Probably True False
Workshop 4 – Statement Assumption,
Workshop 5 – Statement Conclusion,
Workshop 6 – Statement Argument,
Workshop 7 – Strengthening Arguments,
Workshop 8 – Weakening Arguments,
Workshop 9 – Statement Assumptions Inference Conclusion
Workshop 10 – Statement Assertions

Cause and Effect Verbal Reasoning PDF
Cetking Verbal Reasoning Cause and Effect must do questions PDF

Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be
either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of
these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and
decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two
statements.
Mark answer
•(A) If statement I is the cause and statement II is its effect.
•(B) If statement II is the cause and statement I is its effect.
•(C) If both the statements I and II are independent causes.
•(D) If both the statements I and II are effects of independent causes.
•(E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

1. Statements:
I. Standard of living among the middle class society is constantly going up since
part of few years.
II. Indian Economy is observing remarkable growth.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option A
Explanation:
Since the standard of living among the middle class society is constantly going up so
Indian Economy is observing remarkable growth.

2. Statements:
I. The meteorological Department has issued a statement mentioning deficient
rainfall during monsoon in many parts of the country.
II. The Government has lowered the revised estimated GDP growth from the level
of earlier estimates.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
Cetking.com
Cetking.com
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option D
Explanation:
Both the statements I and II are effects of independent causes.

3. Statements:
I. The staff of Airport Authorities called off the strike they were observing in
protest against privatization.
II. The staff of Airport Authorities went on strike anticipating a threat to their jobs.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option D
Explanation:
Both the statements I and II are effects of independent causes.

4. Statements:
I. A huge truck overturned on the middle of the road last night.
II. The police had cordoned of entire area in the locality this morning for half of the
day.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
Cetking.com
Cetking.com
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option A
Explanation:
Since a huge truck overturned on the middle of the road last night, so, the police had
cordoned off the entire area in the locality last morning for half of the day.

5. Statements:
I. Importance of Yoga and exercise is being realized by all sections of the society.
II. There is an increasing awareness about health in the society particularly among
middle ages group of people.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option B
Explanation:
As the awareness about health in the society is increasing particularly among middleaged
group of people, the importance of Yoga and exercise is being realized by all
sections of the society.

6. Statements:
I. The prices of food grains and other essential commodities in the open market have
risen sharply during the past three months.
II. The political party in opposition has given a call for general strike to protest against
the government’s economic policy.
Cetking.com
Cetking.com
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option A
Explanation:
Since the prices of food grains and other essential commodities in the open market have been
raised sharply during the past three months, so the political party in opposition has given a
call for general strike to protest against the government’s economic policy.

7. Statements:
I. The Government has decided to hold a single entrance test for admission to all the
medical colleges in India.
II. The State Government has debarred students from other States to apply for the seats
in the medical colleges in the State.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option E
Explanation:
Both the statements are effects of some common cause.

8. Statements:
Cetking.com
Cetking.com
I. Large number of Primary Schools in the rural areas is run by only one teacher.
II. There has been a huge dropout from the primary schools in rural areas.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option A
Explanation:
Since large numbers of primary schools in the rural areas are run by only one teacher so there
has been a huge dropout from the Primary Schools in rural areas.

9. Statements:
I. The employees of the biggest bank in the country have given an indefinite strike call
starting from the third of the next month.
II. The employees of the Central Government have withdrawn their week long
demonstrations.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option D
Explanation:
Both the statements are effects of the different causes.
Cetking.com
Cetking.com

10. Statements:
I. Police resorted to lathi-charge to disperse the unlawful gathering of large number of
people.
II. The citizens’ forum called a general strike in protest against the police atrocities.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com
Answer: Option A
Explanation:
As, police resorted to lathi-charge to disperse the unlawful gathering of large number of
people, the citizens forum called a general strike against the police atrocities.

Leave a Reply

Your email address will not be published.