Cloze Test Fill in the paragraphs Must do questions PDF Maharashtra MBA MMS CET download now>>>

Cloze test OR numbered gaps OR Fill in the paragraphs

Concept:
Cloze test is an extensive variation of the sentence completion test. Here you are required to make a choice from multiple alternatives for each word blanked out, not in a sentence, but in a passage. Thus this test evaluates your vocabulary power and your ability to judge the overall meaning of a passage even when some words are missing.

How to crack the nut:
First of all, read the whole passage, get a rough idea of its contents and keep them in your mind as a background. Concentrate on the background to find clues. Use the following tips as well.
● If you know the answer, immediately tick it. No technique is to be adopted. The whole process will work in a flash.
● When you are not sure of the answer, make the right choice through the process of elimination.

Cetking 4 steps approach
1. Judge if any of them does not Fit into the structure (eliminate).
2. Among/between the remaining apply your awareness of the common usage or nuances of words.
3. Try to find out a clue in the sentence preceding or succeeding it. Sometimes, the clue is hidden many sentences away.
4. If the final choice has not been reached even now apply the method of reasoning to hit the target.

 

Cloze Test Fill in the paragraphs Must do questions PDF Maharashtra MBA MMS CET download now>>>

 

Set 1
Directions—(Q. 1–10) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/ phrases are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

I used to look …(1)… to the holidays. I was usually …(2)… to my uncle’s house where I …(3)… his children. I did not get paid a salary for …(4)… What I received in return however, was far more …(5)… My uncle was an avid reader. During the time I spent with his family I had an …(6)… to read the vast amount of books and magazines that he possessed. This improved my English to some …(7)… Reading became my new …(8–9)… spending my pocket money on a ticket to the cinema I began to …(10)… books. This has benefited me greatly.

1. (A) forward (B) towards(C) backward (D) up(E) around

2. (A) went (B) sent(C) visited (D) travelled(E) gone

3. (A) cared (B) occupy(C) guarded (D) taught(E) played

4. (A) them (B) whom(C) this (D) now(E) which

5. (A) expensive (B) deserving(C) helping (D) demanding(E) valuable

6. (A) opportunity(B) ability(C) use(D) encouragement(E) achievement

7. (A) distance (B) extent(C) time (D) limits(E) degrees

8. (A) activity (B) hope(C) hobby (D) duty(E) worship

9. (A) despite (B) though(C) by (D) instead of(E) while

10. (A) sell (B) read(C) exchange (D) invest(E) buy

answer: 1. (A) 2. (B) 3. (D) 4. (C) 5. (E) 6. (A) 7. (B) 8. (C) 9. (D) 10. (E)

SET:-2

Directions—(Q. 11–20) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

I had …(11)… to become a multipurpose manager. I took three steps to accomplish this. First, I took very …(12)… part in professional associations. I …(13)… the National President of the Indian Society for Training and Development–one of the …(14)… organizations for HR professionals. This helped me to grow professionally. My communication skills …(15)…. It also taught me …(16)… to conduct meetings in an effective manner. My job …(17)… me to different parts of the country and I …(18)… believe that …(19)… provided me with an education. I also wrote a lot. Newspaper editors often approached me with …(20)… to write articles for their publications.

11. (A) achieved(B) aim(C) try(D) dreamed(E) wanted

12. (A) selected(B) active(C) interesting(D) often(E) joint

13. (A) elected(B) voted(C) became (D) applied(E) decided

14. (A) respected(B) status(C) impressed(D) aged(E) common

15. (A) lacked(B) grown(C) learnt(D) improved(E) earned

16. (A) that(B) why(C) how(D) never(E) anyhow

17. (A) saw(B) showed(C) posted(D) discovered(E) took

18. (A) quiet(B) firmly(C) strong(D) first(E) not

19. (A) travelling(B) journey(C) visit(D) migrating(E) shift

20. (A) wish(B) offer(C) appointments(D) requests(E) commands

answer:11. (E) 12. (B) 13. (C) 14. (A) 15. (D) 16. (C) 17. (E) 18. (B) 19. (A) 20. (D)

SET:-3

Directions—(Q. 21–30) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
He was a charismatic leader, an entrepreneur and a highly effective manager all rolled into one. As a leader, he …(21)… the company’s growth plan in a dedicated manner and he never …(22)… focus. The cement industry in those days was doing badly. …(23)… to everyone’s expectations he sanctioned an additional plant in …(24)… time. He was …(25)… that since the cement industry was cyclic in nature, by the time the plant was …(26)… the market would have improved. It did happen and the decision brought rich …(27)… when the plant was commissioned.

Not only was he a great entrepreneur but he also …(28)… all his senior people to be ‘practising entrepreneurs’. I have seen a similar example at the Asian Institute of
Management, which allows its professors to …(29)… their own business. This made their lectures more practical and less theoretical. It is the …(30)… of the Institute’s success.

21. (A) achieved(B) implemented(C) visualised(D) persevered(E) aimed

22. (A) moved(B) shifts(C) missed(D) changes(E) lost

23. (A) Contrary(B) Opposite(C) Yet(D) Obedient(E) Different

24. (A) any(B) mean(C) short(D) no(E) less

25. (A) known(B) calculating(C) certain(D) dreamt(E) surely

26. (A) operational(B) install(C) use(D) produced(E) new

27. (A) supply(B) diversity(C) rewards(D) pay(E) knowledge

28. (A) thought(B) tried(C) wished(D) encourage(E) wanted

29. (A) expand(B) function(C) chose(D) run(E) risk

30. (A) responsibility(B) secret(C) guarantee(D) prize(E) value

Answer 21. (B) 22. (C) 23. (A) 24. (D) 25. (B) 26. (A) 27. (C) 28. (E) 29. (D) 30. (B)

Cloze Test Fill in the paragraphs Must do questions PDF Maharashtra MBA MMS CET download now>>>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.