Series based questions MBA CET and NMAT SNAP TISS CMAT Bank PO and other exams

All About Number Series

What is Number Series?

Number series is a arrangement of numbers in a certain order, where some numbers are wrongly put into the series of numbers and some number is missing in that series, we need to observe and find the accurate number to the series of numbers.

In competitive exams number series are given and where you need to find missing numbers. The number series are come in different types. At first you have to decided what type of series are given in papers then according with this you have to use shortcut tricks as fast as you can .

Different types of Number Series

There are some format of series which are given in Exams.

Perfect Square Series:

This Types of Series are based on square of a number which is in same order and one square number is missing in that given series.

Example 1: 441, 484, 529, 576?

Answer: 441 = 212, 484 = 222, 529 = 232, 576 = 24, 625 = 252.

Perfect Cube Series: 

This Types of Series are based on cube of a number which is in same order and one cube number is missing in that given series

Example 2: 1331, 1728, 2197, ?

Answer : 113 ,  123 ,  133 ,  143

Geometric Series:

This type of series are based on ascending or descending order of numbers and each successive number is obtain by multiplying or dividing the previous number with a fixed number.

Example 3: 5, 45, 405, 3645,?

Answer: 5 x 9 = 45, 45 x 9 = 405, 405 x 9 = 3645, 3645 x 9 = 32805.

Two stage Type Series:

A two tier Arithmetic series is one in which the differences of successive numbers themselves form an arithmetic series.

Example 4: i. 3, 9, 18, 35, 58,——

  1. 6, 9, 17, 23,———-

Mixed Series:

This type of series are more than one different order are given in a series which arranged in alternatively in a single series or created according to any non-conventional rule. This mixed series Examples are describes in separately.

Examples 5: 

11, 24, 50, 102, 206, ?

Answer: 

11 x 2 = 22 +2 = 24,

24 x 2 = 48 + 2 = 50,

50 x 2 = 100 + 2 = 102,

102 x 2 = 204 + 2 = 206,

206 x 2 = 412 + 2 = 414.

So the missing number is 414.

Number Series Quiz

Directions (1-10): What will come in place of the question marks (?) in the following Number series?

  1. 0, 6, 24, 60, 120, 210, ?
  2.  336
  3.  349
  4.  312
  5.  337
  6.  None of these
  1. 11, 14, 19, 22, 27, 30, ?
  2.  39
  3.  34
  4.  36
  5.  35
  6.  None of these
  1. 6, 12, 21, ? , 48
  2.  33
  3.  39
  4.  36
  5.  31
  6.  None of these
  1. 18, 22, 30, ? ,78, 142
  2.  44
  3.  35
  4.  46
  5.  48
  6.  None of these
  1. 73205, 6655, 605, 55, ?
  2.  9
  3.  5
  4.  13
  5.  11
  6.  None of these
  1. 25, 100, ?, 1600, 6400
  2.  400
  3.  300
  4.  360
  5.  420
  6.  None of these
  1. 125, ?, 343, 512, 729, 1000
  2.  216
  3.  215
  4.  256
  5.  225
  6.  None of these
  1. 1 , 9 , 125 , 343 , ? , 1331
  2.  730
  3.  729
  4.  512
  5.  772
  6.  None of these
  1. 121, 144, 169, ?, 225
  2.  180
  3.  172
  4.  186
  5.  196
  6.  None of these
  1. ?, 2116, 2209, 2304, 2401, 2500
  2.  2124
  3.  1972
  4.  1521
  5.  2025
  6.  None of these

Answers with Explanation:-

  1. (A)
    The given series is : 13 – 1, 23 – 2, 33 – 3, 43 – 4, 53 – 5, 63 – 6,
    So the missing term = 73 – 7 = 343 – 7 = 336 .
  1. (D)
    The pattern is + 3, + 5, + 3, + 5, …………
    So the missing term is = 30 + 5 = 35 .
  1. (A)
    The pattern is + 6, + 9, + 12, +15 ………..
    So the missing term is = 21 + 12 = 33 .
  1. (C)
    The pattern is +4, +8, +16, +32, +64
    So the missing term is = 30 + 16 = 46 .
  1. (B)

5 x 11 = 55, 55 x 11 = 605, 605 x 11 = 6655, 6655 x 11 = 73205

  1. (A)

25 x 4 = 100, 100 x 4 = 400, 400 x 4 = 1600, 1600 x 4 = 6400.

  1. (A)

125 = 53 , 216 = 63, 343 = 73, 512 = 83, 729 = 93, 1000 = 103.

  1. (B)

13 , 33 , 53 , 73 , 93 , 113

  1. (D)

121 = 112, 144 = 122, 169 = 132, 196 = 142, 225 = 152.

  1. (D)

 2025 = 452, 2116 = 462, 2304 = 482, 2401 = 492, 2500 = 502

TIME TAKEN

Within 5 min         : EXCELLENT

5-8 min                 : YOU CAN DO BETTER

More than 8 min   : YOU NEED TO WORK HARD

 

Series based questions MBA CET

Logical Reasoning Alphanumeric Series based questions ability Test :

Series based questions MBA CET

1. 4, 7, 12, �.., 28, 39

19
24
14
16
None of these
ANSWER : 19

Explanation : . Series proceeds with a difference of 3, 5, 7, 9, 11, respectively. Hence, the missing number will be 19.

2. 8, 4, 12, 6, 18, �.., 27

10
12
18
24
None of these
ANSWER : None of these

Explanation : . 3rd, 5th and 7th numbers are the sums of preceding two numbers. Hence, the missing number is 9 as 18 + 9 = 27.

3. 45, 54, 47, �.., 49, 56, 51, 57, 53

48
55
50
53
None of these
ANSWER : 55

Explanation : . There are two alternate series in the single series, one of them moves with a difference of one number starting with 45, and another is a consecutive series starting with 54. Hence, the missing number will be 55

4. 2, 6, 12, 20, �.., 42, 56, 72, 90

20
21
30
12
23
ANSWER : 30

Explanation : . Series moves with the increasing difference by 2 i.e., 4, 6, 8, 10, 12�.. Therefore, the missing number will be 30.

5. 2, 9, 23, 3, 8, 25, 4, �, 27

7
29
23
14
20
ANSWER : 7

Explanation : . There are three alternative series 2, 3, 4 � (consecutive numbers), 9, 8, 7 �. (consecutive number in descending order), and 23, 25, 27, � Hence, 7 will come in place of the missing number.

6. 6, 126, �., 9, 108, 12, 7, 133, 19, 12, 72, 6

21
23
30
35
40
ANSWER : 21

Explanation : . Number between 1st and 3rd, 4th and 6th, 7th and 9th is the product of the adjacent numbers. Hence the missing number will be 126/6 = 21.

7. 2, 3, 5, 9, 17, 33, �..

85
37
63
64
65
ANSWER : 65

Explanation : . Series moves with a difference of 1, 2, 4, 8, 16, 32. Hence, the missing number is 65.

8. 6, 9, 15, 27, �.., 99

51
34
37
84
None of these
ANSWER : 51

Explanation : . Series proceeds with a difference of 3, 6, 12, 24, 48, respectively. Hence, the missing number will be 51.

9. 17, 7, 24, 19, 9, 28, �., 8, 31, 27, 10, 37

20
21
18
12
23
ANSWER : 23

Explanation : . Each 3rd number is the sum of preceding two numbers. i.e., 17 + 7 = 24, 19 + 9 = 28, 23 + 8 = 31. Hence, the missing number will be 23

10. 121, 112, �., 97, 91, 86

102
108
99
104
101
ANSWER : 104

Explanation : . Series is written in descending order with a difference of 9, 8, 7, 6 and 5, respectively. Hence, the missing number will be 104.

11. 16, 22, 34, 58, 106, �, 394

178
175
288
170
202
ANSWER : 202

Explanation : . Series moves with a difference of 6, 12, 24, 48, 96. Hence, the missing number is 202.

12. 5, 7, 11, 19, 35, 67, �., 259

64
131
135
32
None of these
ANSWER : 131

Explanation : . Series moves with a difference of 2, 4, 8, 16, 32, 64. Hence, the missing number will be 67 + 64 = 131.

13. 2, �., 8, 16, 32, 64, 128, 256

2
3
5
4
None of these
ANSWER : 4

Explanation : . Each number of the series is the double of the preceding number. Hence, the missing number will be 4.

14. 3, 128, 6, 64, 9, �., 12, 16, 15, 8

32
12
108
72
64
ANSWER : 32

Explanation : . There are two alternate series � one, 3, 6, 9, 12,15 and the other 8, 16, 32, 64, 128 (every number is double of preceding number). Hence, the missing number will be 32.

15. 4, 7, 11, 18, 29, 47, �., 123, 199

76
70
84
102
95
ANSWER : 76

Explanation : . 3rd number is the sum of 1st and 2nd, 4th number is the sum of 2nd and 3rd, 5th number is the sum of 3rd and 4th and so on. Hence, missing number will be 29 + 47 = 76