February 9, 2012

CMAT GK test 2

CMAT GK test

1. Who authored the book ‘The Science of Bharat Natyam’?

(a) Saroja Vaidyanathan (b) Yamini Krishnamurthi ( c) J. Sushila (d) None of these
Answer a;

2.International Day for Disaster Reduction is observed on:
(a) 9th August (b) 13th October (c) 24th November (d) 11th December

3. Tianhe 1A, the world’s fastest supercomputer is made by
(a) United States (b) Japan (c) China (d) None of these
Answer :c

4. Which is India’s first ever Pollution Control Warship?
(a) Samudra Prahari (b) Nischaya (c) Varuna (d) None of these

5. Who became India’s youngest grandmaster?
(a) Parimarjan Negi (b) Dronavali Harika (c) Praveen Thipse (d) S P Sethuraman

6. K C Kulich International Award is associated with:
(a) Medicine (b) Economics (c) Journalism (d) Sports

7. ‘Open’ is the autobiography of which sports personality?
(a) Adam Gilchrest b) Glenn Merges (c) Andre Agassiz (d) None of these

8. World Cup Football in 2022 is to be held at:
(a) Qatar (b) UK (c) Spain (d) France

9. Who is the first head of UN WOMEN?
(a) Laura Chinchilla (b) Julia Gillard (c) Mitchell blachettt (d) None of these

10.Which of the following committee is related to Corporatisation of Stock Exchanges?
(a) Bimal Jalan Committee (b) V Achuthan Committee (c) P M Nair Committee (d) None of these

11. Which is India’s newest stock exchange for currency derivatives
(a) BSE (b) NSE (c) United Stock Exchange (USE) (d) None of these
Answer :c

12. Jeevan Reddy Committee is related to
(a)Illegal mining (b) Armed Forces Special Power Act (c) Environmental Impact Assessment (d) None of these

13. Which of the following scheme is related with social security for unorganised sector?
(a) Swabhiman (b) Sabla (c) Swavalamban (d) None of these

14. Polavaram Project is located in which state?
(a) Andhra Pradesh (b) Maharashtra (c) Madhya Pradesh (d) Karnataka

15. David Perlman Award is given in which field?
(a) Sports (b) Music (c) Photography (d) Journalism

16.Which of the following committee has redefined the definition of Slums?
(a) Pranab Sen Committee(b) Arjun Sen gupta committee (c) C Ibrahim Committee (d) None of these

17. Arrow-III is an anti missile system of
(a) France (b) Pakistan (c) Israel (d) UK

18. India’s first jail BPO is going to came up at:
(a) Bangalore (b) Pune (c) Chennai (d) Hyderabad

19.World’s first aviation university coming up at:
(a) Bangalore (b) Nice (c) Glasgow (d) Venice
Answer: a

20. Khoj lab has been launched by which group?
(a) Future Group (b) dell (c) IBM d) Times group

21. Which of the following became the first smoke free state in India?
(a) Sikkim (b) Himachal Pradesh (c) Uttarakhand (d) None of these
22. Lightest element:- Hydrogen
Only Metal liquid at room temperature:- Hg Mercury
Tungsten symbol –W
Tin –Sn
Element with maximum number of compounds –Carbon ( due to catenation)

22. Which of the following became the Ist Asian Country to sign Free Trade Agreement with European Union?
(a) South Korea (b) China (c) India (d) None of these

23. The Emissary’ is the book authored by:
(a) Tarun Tejpal b) Vinod Mehta (c) Aniruddh Bahl (d) None of these

24. Who is the new PM of Netherlands?
(a) Mark Ruttea (b) Bill Carey (c) Thakshin Sinawatra (d) None of these

25. Who is the new PM of Kosovo?
(a) Hashim Taci (b) N K Name Krumoh (c) Jose Borosso d) None of these

26. Who is the chairman of National Democratic Front of Bodoland?
(a) Paresh Barna (b) Aravind Rajakhowa (c) Ranjan Daimary (d) None of these

27. With which of the following countries India has not signed civil nuclear agreement?
(a) Namibia (b) Sweden c) Mongolia (d) Argentina

28. Who is the PM of Sweden?
(a) Fredrick Rainfeldt (b) Silvio Berlusconi (c) Garry Wanders (d) None of these

29. APEC Summit in November 2010 was held at :
(a) Yokohama (b) Sydney (c) Singapore (d) Busan
Answer a;

30. Which public sector bank was the banking partner in Commonwealth Games 2010?
(a) Central Bank of India (b) State Bank of India (c) Bank of Baroda (d) None of these

31. Who is the new vice chief of army staff?
(a) V.K. Singh (b) A.S. Lamba (c) C. Shekhawat (d) None of these
Answer :b

32. Who has became the vice president of ICC?
(a) Ehsaan Mani (b) John Mulford (c) Alan Isaac (d) Molcom Speed
Answer: c

33. Who is the Director General of National Investigation Agency ?
(a) R.V. Raju (b) Ved Marwah (c) K.F. Rustomji (d) Sharad Chandra Sinha

34. Who is the Director of National Security Guard?
(a) R.K. Medhekar (b) J.K Dutt (c) B.K. Banerjee (d) None of these

35. Who of the following Indian got the Australia Day achievement medal 2010?
(a) V.P. Unnikrishnan (b) Sandeep Pandey (c) Vandana Shiva (d) None of these
Answer: a

36. Which of the following country became the 187th member of IMF?
(a) Marshall Islands (b) Tuvalu (c) Fiji (d) None of these
Answer: b

37. India’s second National Institute of Design will come up at which of the following
(a) Amethi (b) Jorahat (c) Aizowl (d) Itanagar
Ans- b

38. Benghazi is a port of :
(a) Libya (b) Yemen (c) Egypt (d) None of these

39. Jakhol Sankri Hydro Electric Project has been commissioned at
(a) Uttarakhand (b) Himachal Pradesh (c) J&K (d) Arunachal Pradesh
Answer: a
Answer: a

40. ‘Home Boy’ is a novel written by
(a) H M Naqvi (b) H S Narula (c) Anand Sarkar d) Stephen Lipsett
Ans- a

41. Pravasi Bhartiya Divas in 2011 was held at:
(a) Jaipur (b) New Delhi (c) Ujjain (d) Varanasi
Answer :b

42. 98th Indian Science Congress in January 2011 was held at:
(a) Chennai (b) Kharagpur (c) Kanpur (d) Delhi
Ans – a

43. Who of the following is the present Lokayukta of Karnataka:
(a) N Vittal (b) Santosh Hegde (c) Yashwant Sonawane(d) None of these

44. Georgia’s capital is to be shifted from Tbilisi to:
(a) Akhan (b) Yeren (c) Kutaisi (d) Chisinau

45. Which country topped the Terrorism Risk Index in 2010:
(a) Somalia b) Samoa (c) Jamaica (d) Iraq

46. Which district is going to be named after Indira Gandhi?
(a) Medak (b) Rai Bareli
(c) Chikmaglur (d) Bellary

47. Who received the Elis Island Medal of Honour in 2010?
(a) Dalai Lama (b) Zinedine Zidene
(c) Rao Anumlu (d) B K Varghese

48. Enam Securities is to be purchased by:
(a) Union Bank of India (b) BNP Paribas
(c) ANZ Grindlays (d) Axis Bank
Answer: d

49. Which famous personality bagged the Man of Peace Award in 2010?
(a) Roberto Baggio (b) Diegs Maradona
(c) Pope John Paul II (d) None of these

50. Who is the new National Security Advisor of United States?
(c) W Singham (b) Thomas Donilon
(a) Colin Powell (b) Larry Page

51. Who is the new president of UN General Assembly?
(a) Joseph Deiss (b) Hans Rasmus Sen
(c) Leon Panetta (d) None of these

52. Luka and Fire of Life is the latest book by:
(a) Arun Som (b) Salman Rushdie
(c) Vikram Seth (d) None of these

53. What is the name of India’s latest and Seventh Super Computer?
(a) Annapurna (b) Param
(c) Pinak (d) None of these

54. Tembli became the first village in India to get UID. In which state it is located?
(a) Andhra Pradesh (b) Chattisgarh
(c) Maharashtra (d) None of these

55.Who has been declared the ‘Business Leader of the year’ in Economic Times Corporate Excellence Awards 2010?
(a) Aditya Puri (b) N Nrayanmurthy
(c) Azim Premji (d) Mukesh Ambani

56. What is the mascot of 2011 cricket world cup?
(a) Hoho (b) Cobe
(c) Stumpy (d) None of these

57. SAF (South Asian Federation) games in 2012 will be held at
(a) Kathmandu (b) Delhi
(c) Bangalore (d) None of these

58. Agni III was launched from which of the following places:
(a) Wheeler Island (b) Sriharikota
(c) Bikaner (d) None of these
Answer a;

59. Who of the following is the Chairperson of National Green Tribunal?
(a) Lokeshwar Singh Parata (b) Anil Pandey
(c) K Vijay Kumar (d) None of these

60. Which Indian Company is slated to buy the English football club Blackburn?
(a) U B groups (b) RPG
(c) Videocon (d) Vicky
Answer : d

61. Who is the Union Minister of Corporate Affairs?
(a) Murali Deora (b) Jaipal Reddy
(c) C P Joshi (d) M S Gill
Answer: a

62. Who is the new President Elect of BCCI?
(a) Chirayu Amin (b) Jyotiraditya Schindia
(c) Shashank manohar (d) Jagmohan Dalmia

63. Karrar is the unmaned bomber aircraft of which country?
(a) Iran (b) Syria
(c) Israel (d) None of these

64. Who is the CMD of Nuclear Power Corporation of India Limited?
(a) S K Jain (b) Harsh Marital
(c) Oskar Singh (d) None of these
Answer: a

65. Who is the Director of Intelligence Bureau?
(a) Rajeev Mathur (b) Nehchal Sandhu
(c) Saikat Dutta (d) None of these
Answer: b

66. Ramagundanar thermal power project is in which state?
a) Andhra Pradesh (b) Tamil Nadu
(c) Kerala (d) Karnataka
Ans- a

67. Project Big Green has been initiated by which company?
(a) Microsoft (b) Apple
(c) Infosys (d) IBM

68. Vansadhara River dispute is between which states?
(a) Orissa and Andhra Pradesh (b) Karnataka and Tamil Nadu
(c) Kerala and Tamil Nadu (d) None of these
Answer: a

69. Who is the Chairperson of National Housing Board?
(a) B N Kapoor (b) Mata Prasad
(c) R B Verma (d) None of these
Ans- c

70. Who is India’s permanent representative to United Nations?
(a) Hardeep Singh Puri (b) M.K. Agnihotri
(c) Vijay Pasricha (d) None of these
Answer :a

71. Who is the principal scientific advisor to Government of India?
(a) R. Chidambaram (b) V.K. Saraswat
(c) T.K. Thomas (d) None of these
Ans – a

72. Who is the Chairman of Central Water Commission?
(a) Balraj Madhok (b) A.K. Bajaj
(c) Shivran Puri (d) None of these
Ans – b

73. Who is the Deputy National Security Advisor?
(a) Shiv Shankar Menon (b) M.K. Narayanan
(c) Shekhar Dutt (d) None of these

74. Aligarh Muslim University is going to set its new campus at:
(a) Saharanpur (b) Meerut
(c) Murshidabad (d) Azamgarh

75. Who is the new Chairperson of National Commission for Backward classes?
(a) M.N. Rao (b) T.K. Maken
(c) Ram Singh Senbar (d) None of these

76. Who is the Chairperson of 19th Law Commission?
(a) P.V. Reddy (b) A.K. Lakshmanan
(c) K.R. Kurup (d) None of these

77. Who is the Chairman of National Commission for Protection of Child Rights?
(a) Buta Singh (b) M.K. Kurup
(c) Shanta Sinha (d) Dheeraj Rohatgi

78. Mini Pravasi Bhartiya Diwas in October 2010 was held at:
(a) Cape Town (b) Durban
(c) Johannesburg (d) None of these
Answer: b

79. G-8 summit in June 2010 was held at:
(a) Ontario (b) Vancouver
(c) Huntsville (d) Quebec

80. Who is the CEO of Twitter?
(a) Dick Costello (b) Jorma Olila (c) Allan Bolt (d) None of these

81. Which country topped the Global Peace Index Report in 2010?
(a) New Zealand (b) Iceland
(c) Denmark (d) Sweden

82. Who of the following is the recipient of Turner Prize 2010?
(a) Alex Rodriques (b) Sergie Bryan
(c) Susan Philipsz (d) None of these

83. Who is the Chairperson of Railway Board?
(a) Vivek Sahay (b) J P Batra
(c) D P Aggarwal (d) None of these

84. Who of the following is the recipient of Cervantes Prize 2010?
(a) John Stocker (b) Ana Maria
(c) C Andrew Stephen (d) None of these

85. Who founded the Telangana Praja Front in October 2010?
(a) G V Rao (b) K Chandrashekhar Rao
(c) N Srinivas (d) None of these

86. M. B. Shah Commission is related to:
(a) Illegal mining (b) Agricultural Statistics
(c) Microfinance Institutions (d) None of these

87. Who is the secretary General of Rajya Sabha?
(a) T.K. Vishwanathan (b) Vivek Agnihotri
(c) V.K. Gupta (d) None of these

CMAT GK test