September 13, 2012

CMAT quant questions

Breakup of CMAT Quant

Topic Questions
Arithmetic 10
Modern Maths 9
Data Interpretation 3
Numbers 2
Geometry 1

These 6 main topics cover 20 questions in CMAT.. If you are following Cetking Books… following chapters are must do:

Chapter Ques Topic
Chapter 18, 19 4 Geometry
Chapter 22 3 Sets
Chapter 25 2 Probability
Chap 4, 8, 9, 10 4 Ratios
Chap 6, 7, 11 4 Percentages
Chap 14, 15 3 Time & Work
Total 20

 

Questions on Binary conversions

1. Convert binary number 11111 to decimal?
a. 21 b. 31 c. 41 d. 25

2. Write the binary number 101.11 in decimal?
a. 2.1 b. 3.5 c. 4.1 d. 5.25

3. Determine whether the following statements are true or false.

  1. 10012  <  510
  2. 01112  =  11110
  3. 00112  >  210
  4. 10012  >  11012
  5. 10112  =  1110
  6. 11112  =  1510
  7. 00002  <  010
  8. 11012  >  10102

1.
31 is the correct answer.
We arrive at the answer by the following process:
24 + 23 + 22 + 21 + 20 = 31 in decimal.

2.
1*22   =  1*4    =    4.
 0*21   =  0*2    =    0.
 1*20   =  1*1    =    1.
 1*2-1  =  1*.5   =    0.5
 1*2-2  =  1*.25  =  + 0.25
                     5.75

3.

       Binary Decimal Answer
a. 10012  <  510 910  <  510 False
b. 01112  =  11110 710  =  11110 False
c. 00112  >  210 310  >  210 True
d. 10012  >  11012 910  >  1310 False
e. 10112  =  1110 1110  =  1110 True
f. 11112  =  1510 1510  =  1510 True
g. 00002  <  010 010  <  010 False
h. 11012  >  10102 1310  >  1010 True

____________________________

Three questions from SET Theory

In a survey, it was found that 65% of the people watches news on TV, 40% read in newspaper, 25% read newspaper and watched TV. What percentage of people neither watched TV nor read newspaper?
(a) 0%
(b) 5%
(c) 10%
(d) 20%

In a class of 80 children, 35% children can play only cricket, 45% children can play only table-tennis and the remaining children can play both the games. In all, how many children can play cricket?
(a) 55
(b) 44
(c) 36
(d) 28

 

CMAT quant questions – Calenders and Weekdays
Important for cmat 2013 feb and Sept

Find-out weekday from a given date
———————–
MONTH CODES
———————–
Jan – 6 .For leap year – 5
Feb – 2 .For leap year – 1
Mar – 2
Apr – 5
May – 0
Jun – 3
Jul – 5
Aug -1
Sep – 4
Oct – 6
Nov -2
Dec -4

The Basic Steps

The basic steps for a date in the years 2000-2099 are as follows:
Example date July 13th, 2004
1.Take the last 2 digits of the year and add a quarter onto itself. (04 + 1 = 5) ignore the decimals.

2.Get the corresponding code for the month. (January = 6, February = 2, March = 2, etc. See month codes for details). July = 5

3.Take the day. (=13)

4.Add the numbers together (5 + 5 + 13 = 23)

5.Take away 7 (or multiples of 7) until a number from 1-7 is left. (23 – 21 =2)

6.This number corresponds to the day of the week. (1 = Monday, 2 = Tuesday, etc.) In this case 2 = Tuesday

Try it………….

All kind of tedious CMAT quant questions are covered in our classes.