September 5, 2012

Verbal Ability CMAT – RC

Do three chapters / topics for verbal ability cmat.. total 20/25 ques from these 3 chapters.
1. Squat RCs – 9 ques (Chapter 3 of cetking book)
2. Critical Reaonsing – 6 ques (Chapter 24 of cetking reasoning book)
3. Sentence correction & Fill in blanks – 5 ques (Chapter 2 of cetking book)

Squat RC question are like normal RCs but of very short length usually just one paragraph. The verbal ability cmat exam contains approximately 9-10 passages, the majority of which are one paragraph in length. Passages are drawn from the physical sciences, biological sciences, social sciences, business, arts and humanities and everyday topics and are based on material found in books and periodicals, both academic and nonacademic. Chapter 3 of Cetking’s verbal book will be enough for the practice and material given on will be sufficient to practice.

Questions can cover any of the topics listed below, from the meaning of a particular word to assessing evidence that might support or weaken points made in the passage. Many, but not all, of the questions are standard multiple-choice questions, in which you are required to select a single correct answer; others ask you to select multiple correct answers; and still others ask you to select a sentence from the passage.

Squat RCs – Reading Comprehension questions in verbal ability cmat are designed to test a wide range of abilities that are required in order to read and understand the kinds of prose commonly encountered in graduate school. Those abilities include:

  1. Main idea or theme of the paragraph
  2. Author’s view point toward the passage
  3. supporting idea of the passage
  4. understanding the meaning of individual words and sentences
  5. understanding the meaning of paragraphs and larger bodies of text
  6. distinguishing between minor and major points
  7. summarizing a passage
  8. drawing conclusions from the information provided
  9. reasoning from incomplete data to infer missing information
  10. understanding the structure of a text in terms of how the parts relate to one another
  11. identifying the author’s assumptions and perspective
  12. analyzing a text and reaching conclusions about it
  13. identifying strengths and weaknesses of a position
  14. developing and considering alternative explanations

As this list implies, reading and understanding a piece of text requires far more than a passive understanding of the words and sentences it contains; it requires active engagement with the text, asking questions, formulating and evaluating hypotheses and reflecting on the relationship of the particular text to other texts and information.

Verbal ability CMAT – Reading cmprehension section is considered to be the most difficult sections by majority of the students. The below given RC’s would help in enhancing your verbal skills.

Passage 1 – OPERA

Opera refers to a dramatic art form, originating in Europe, in which the emotional content is conveyed to the audience as much through music, both vocal and instrumental, as it is through the lyrics. By contrast, in musical theater an actor’s dramatic performance is primary, and the music plays a lesser role. The drama in opera is presented using the primary elements of theater such as scenery, costumes, and acting. However, the words of the opera, or libretto, are sung rather than spoken. The singers are accompanied by a musical ensemble ranging from a small instrumental ensemble to a full symphonic orchestra.

1. It is pointed out in the reading that opera —-.

A) has developed under the influence of musical theater
B) is a drama sung with the accompaniment of an orchestra
C) is not a high-budget production
D) is often performed in Europe
E) is the most complex of all the performing arts

2. We can understand from the reading that —-.

A) people are captivated more by opera than musical theater
B) drama in opera is more important than the music
C) orchestras in operas can vary considerably in size
D) musical theater relies above all on music
E) there is argument over whether the music is important or the words in opera

3. It is stated in the reading that —-.

A) acting and costumes are secondary to music in musical theater
B) many people find musical theater more captivating than opera
C) music in musical theater is not as important as it is in opera
D) an opera requires a huge orchestra as well as a large choir
E) opera doesn’t have any properties in common with musical theater

Passage 2 – DOLPHINS

Dolphins are regarded as the friendliest creatures in the sea and stories of them helping drowning sailors have been common since Roman times. The more we learn about dolphins, the more we realize that their society is more complex than people previously imagined. They look after other dolphins when they are ill, care for pregnant mothers and protect the weakest in the community, as we do. Some scientists have suggested that dolphins have a language but it is much more probable that they communicate with each other without needing words. Could any of these mammals be more intelligent than man? Certainly the most common argument in favor of man’s superiority over them that we can kill them more easily than they can kill us is the least satisfactory. On the contrary, the more we discover about these remarkable creatures, the less we appear superior when we destroy them.

4. It is clear from the passage that dolphins —-.
A) don’t want to be with us as much as we want to be with them
B) are proven to be less intelligent than once thought
C) have a reputation for being friendly to humans
D) are the most powerful creatures that live in the oceans
E) are capable of learning a language and communicating with humans

5. The fact that the writer of the passage thinks that we can kill dolphins more easily than they can kill us —-.
A) means that they are better adapted to their environment than we are
B) shows that dolphins have a very sophisticated form of communication
C) proves that dolphins are not the most intelligent species at sea
D) does not mean that we are superior to them
E) proves that Dolphins have linguistic skills far beyond what we previously thought

6. One can infer from the reading that —-.
A) dolphins are quite abundant in some areas of the world
B) communication is the most fascinating aspect of the dolphins
C) dolphins have skills that no other living creatures have such as the ability to think
D) it is not usual for dolphins to communicate with each other
E) dolphins have some social traits that are similar to those of humans


Naval architects never claim that a ship is unsinkable, but the sinking of the passenger-and-car ferry Estonia in the Baltic surely should have never have happened. It was well designed and carefully maintained. It carried the proper number of lifeboats. It had been thoroughly inspected the day of its fatal voyage. Yet hours later, the Estonia rolled over and sank in a cold, stormy night. It went down so quickly that most of those on board, caught in their dark, flooding cabins, had no chance to save themselves: Of those who managed to scramble overboard, only 139 survived. The rest died of hypothermia before the rescuers could pluck them from the cold sea. The final death toll amounted to 912 souls. However, there were an unpleasant number of questions about why the Estonia sank and why so many survivors were men in the prime of life, while most of the dead were women, children and the elderly.

7. One can understand from the reading that —-.
A) the lifesaving equipment did not work well and lifeboats could not be lowered
B) design faults and incompetent crew contributed to the sinking of the Estonia ferry
C) 139 people managed to leave the vessel but died in freezing water
D) naval architects claimed that the Estonia was unsinkable
E) most victims were trapped inside the boat as they were in their cabins

8. It is clear from the passage that the survivors of the accident —-.
A) helped one another to overcome the tragedy that had affected them all
B) were mostly young men but women, children and the elderly stood little chance
C) helped save hundreds of lives
D) are still suffering from severe post-traumatic stress disorder
E) told the investigators nothing about the accident

9. According to the passage, when the Estonia sank, —-.
A) there were only 139 passengers on board
B) few of the passengers were asleep
C) there were enough lifeboats for the number of people on board
D) faster reaction by the crew could have increased the Estonia’s chances of survival
E) all the passengers had already moved out into the open decks


Erosion of America’s farmland by wind and water has been a problem since settlers first put the prairies and grasslands under the plow in the nineteenth century. By the 1930s, more than 282 million acres of farmland were damaged by erosion. After 40 years of conservation efforts, soil erosion has accelerated due to new demands placed on the land by heavy crop production. In the years ahead, soil erosion and the pollution problems it causes are likely to replace petroleum scarcity as the nation’s most critical natural resource problem.

10. As we understand from the reading, today, soil erosion in America —-.
A) causes humans to place new demands on the land
B) is worse than it was in the nineteenth century
C) happens so slowly that it is hardly noticed
D) is the most critical problem that the nation faces
E) is worse in areas which have a lot of petroleum production

11. The author points out in the passage that erosion in America —-.
A) has damaged 282 million acres ever since settlers first put the prairies grasslands under the plow
B) has been so severe that it has forced people to abandon their settlements
C) occurs only in areas with no vegetation
D) can become a more serious problem in the future
E) was on the decline before 1930s

12. It is pointed out in the reading that in America —-.
A) petroleum is causing heavy soil erosion and pollution problems
B) heavy crop production is necessary to meet the demands and to prevent a disaster
C) soil erosion has been hastened due to the overuse of farming lands
D) water is undoubtedly the largest cause of erosion
E) there are many ways to reduce erosion



1. B
2. C
3. C
4. C
5. D
6. E
7. E
8. B
9. C
10. B
11. D
12. C

Verbal Ability CMAT