How to prepare for IIFT GK section

How to prepare for IIFT GK section

Major question faced by students preparing for entrance exam for IIFT is how to prepare for IIFT GK (General Knowledge).

Gk is of double importance
(1) it will not only assist you to score very high marks in less time
(2) it will also help you to perform well in Group Discussions and Interviews.

GK in IIFT has always been taken at the lighter side by many of the candidates not realizing that how major it can be as its a competitive exam. This page provides you effective and important tips for How to Prepare GK for IIFT.

Major Topics covered in IIFT GK syllabus are:
The area of General Knowledge Questions in IIFT is very broad however if one can start his preparation in a pre-planned mode and focused on all the topics mentioned here in a organized manner, we can reassure you that you can constantly resolve more than 90% queries asked over in General Knowledge Question papers of different competitive exams. The important topics which are covered under General Knowledge Questions are:
1 Physical Geography
2 Indian and World Geography
3 Indian and World History
4 International Organizations
5 Everyday Science
6 Awards and Honors
7 Indian Economy
8 Indian Polity
9 Constitution
10 Current Affairs
11 Other Miscellaneous GK
12 Current Affairs

Lets take a small test to know how you stand as of now in your IIFT GK preparation.
If you score 00 – 05 = poor score
If you score 05 – 10 = decent score
If you score 10 – 15 = good score
If you score 15+ = Excellent score

1. Who among the following persons has been declared as one of the winners of the UN Champions of the Earth award?
a. Sheikh Hasina
b.PM NarendraModi
c. Tony Abott
d. Barack Obama

2.Under Goldmonetization scheme what is the minimum amount of gold in grams can bedeposited by an individual with the banks?
a.100
b. 50
c. 20
d. 30

3. Which of the Indian e-Commerce company has launched cashless payments in the educational institutions?
a. Snapdeal
b. Paytm
c. Olx
d. Flipkart

4. Head Quarters of Central Industrial Security Force is located at
a. Mumbai
b. Nasik
c. New Delhi
d. Kolkata

5. What percentage has been decided for reservation to women in para military forces?
a. 10
b. 25
c. None
d. 33

6. Andhra Pradesh Government has launched e-governance tool e-Pragati in association with which IT firm?
a. Infosys
b. Cognizant
c. IBM
d. Wipro

7 . Head Quarters of Central Industrial Security Force is located at
a. Mumbai
b. Nasik
c. New Delhi
d. Kolkata

8. Who is the Prime Minister of Australia?
a. Tony Abbot
b. Malcolm Turnbull
c. Julie Bishop
d. Kewin Andrews

9. FlaviaPennetta of Italy has won the US Open women’s single title 2015 by defeating whom in the finals?
a. Martina Hingis
b. YaroslavaShevedova
c. CasseyDellacqua
d. Roberta Vinci

10. Name the two Indian Institutions that placed in the list of top 200 ranks of the QS World University Ranking of 2015-16?
a. AIIMS Delhi and Indian Institute of Technology Hyderabad
b. Indian Institute of Technology , Kharagpur, and National Institute of Technology Delhi
c. Indian Institute of Science Bangalore and Indian Institute of Technology Delhi.
d. Indian Institute of Science Bangalore and SardarValabhbhai National Institute of Technology Surat

11. Which of the following is the Bilateral Maritime Exercise between India and Australia, conducted on the east coast of India, at Visakhapatnam from 11 –19 September 15?
a. INDAUS-15
b. AUSINDEX-15
c. INDAUSEX-15
d. none of these

12. Asian Games 2018 will be hosted by———————-
a. India
b. Russia
c. Indonesia
d. China

13. It is winter season, the nights are longer than the days. This position of the earth is called?
a. Elliptical orbit
b. Equinox
c. Summer Solstice
d. Winter Solstice

14. Which actor along with business tycoon Ratan Tata has joined hands for the Indian government’s initiative “Call to Action for a TB-free India”?
a. Amitabh Bachchan
b. AnupamKher
c. HritikRoshan
d. None of these

15. PayalKadakia, who has been named among the most promising businesswomen of 2015 by Fortune magazine, is the CEO and co-founder of
a. ClassShow
b. PassClass
c. ClassTest
d. ClassPass

16. National Institute of Bank Management is located at__
a. Mumbai
b. Lucknow
c. Pune
d. Mysore

17. Prime Minster NarendraModi inaugurated which of the following bank’s 1st Chinese branch in Shanghai?
a. HSBC Bank
b. HDFC Bank
c. State Bank of India
d. ICICI Bank

18. .First film ever Made?
a. The story of the Kelly Gang
b. Topper
c. Roundary Garden Scene
d. The Jazz Singer

19. In which year, IAS (Not ICS) exam was conducted in India for the first time?
a. 1949
b.1950
c. 1951
d. 1953

20. Which among the following Vitamin is also known as Tocoferol?
a. Vitamin D
b. Vitamin E
c. Vitamin K
d. Vitamin C

21. What is the common name of analgesic and antipyretic drug acetylsalicylic acid?
a. Paracetamol
b. Aspirin
c. Wintergreen
d. Trazodone

22. Which year was Railways started in india..?
a. 1964
b. 1853
c. 1948
d. 1899

23. Who was the first president of Pakistan?
a. Mohammad Ali Jinnah
b. Chaudhry Muhammad Ali
c. Iskandar Mirza
d. Ayub Khan

24. What does I refer to in BRICI countries?
a. Ireland
b. Iceland
c. Indonesia
d. Iran

25. What is Novator K-100?
a. A super computer
b. A new super bug
c. An air to air missile of India
d. An artificial satellite

Lets take a small test to know how you stand as of now in your IIFT GK preparation.
If you score 00 – 05 = poor score
If you score 05 – 10 = poor score
If you score 10 – 15 = poor score
If you score 15+ = poor score

ANSWER KEY :
1.A
2.D
3.B
4.C
5.D
6.D
7.C
8.B
9.D
10.C
11.B
12.C
13.D
14.A
15.D
16.C
17.D
18.C
19.B
20.C
21.B
22.B
23.C
24.C
25.C